Tidlöst mode med sneakers

Sneakers är skor som aldrig går ur tiden. Det finns ändlösa variationer av dem som kan användas till alla plagg och kan vara trendiga eller sportiga.

De första skorna tillverkades på slutet av 1800-talet som badskor. I början 1900-talet kom massproduktionen igång och de fick namnet sneakers, då de var ljudlösa att gå med. De marknadsfördes som basketskor under märket Converse All Star och ungdomarna stod i kö för att köpa dem för att bli lika tuffa som dåtidens basketspelare. Strax därefter kom Adidas med sina modeller, varpå även Puma insåg skornas potential. Från början användes de främst som sportskor för olika bollsporter samt jogging.

Utbuden har sedan dess växt potentiellt år till år. På Stayhard kan du se vad som har hänt, från ett fåtal modeller till ett explosionsartat utbud. Det var nog tack vare att 50-talets ungdomar trendsatte skorna och började använda dem till allt. Populära filmer med James Dean i huvudrollen var dåtidens reklam för sneakers. De som är tillräckligt gamla minns säkert de självknytande sneakers som Michael J Fox bar i Tillbaka till framtiden II från 1989. De går fortfarande att köpa, för den som har råd förstås.

Kända artister i sport, musik och film har spätt på skornas popularitet. Vem minns inte att Michael Jordans marknadsförde kollektionen Air Jordan, en serie sneakers för Duke?

Från att det hade funnits en handfull modeller kan idag alla hitta sin favoritsko. Likheten ligger vid den klassiska yttersulan av gummi, en tåhätta av gummi och en ovandel bestående av textil eller skinn. Du kan välja höjden på skaftet eller ha utan skaft. De finns i olika färger och mönster i canvas, bomull, skinn eller syntettyg. De kan användas alla årstider, de är stöttåliga och kan användas på såväl gräs, grus som asfalt. Inte konstigt att de är populära.

Men ett par bra sneakers är ju knappast en slit-och-släng-vara utan något man bör ta väl hand om så man kan använda dem längre framöver. Det finns mycket man kan göra för att behålla sina sneakers i gott skick även om man använder dem mycket och här kommer några bra tips:

  • Använd dem helst inte två dagar i rad utan låt dem vila.
  • Använd impregneringsspray regelbundet när det är fuktigt och blött ute.
  • Blöta sneakers stoppar man in tidningspapper i så håller de formen bättre som de torkar.
  • Köp en antibakteriell skovårdsspray för att få bort dålig lukt på insidan.
  • Ta bort smuts så snabbt som möjligt så det inte sätter sig djupt i tyget.

Samtidigt är det inget fel med att köpa ett par nya sneakers när man ser ett par riktigt snygga. Men att sedan inte vårda dem rätt är mer eller mindre som att slänga pengar i sjön med tanke på hur länge de egentligen kan hålla.