Ta hand om skorna

Skor är underbara ting. Det finns så många olika modeller och utformningar att välja mellan att många kan fylla upp hela garderober med dessa kreationer. Men vill man även att de ska fortsätta vara vackra långt efter inköpsdatumet kommer man behöva tänka på hur man behandlar dem.

Det första man bör veta om skor är att de mår bra av att få vila. Helst ska de få vila en hel dag mellan varje användning, och gärna med skoblock för att de ska hålla formen så länge som möjligt. Detta är åtminstone fallet för skinnskor då skinn som ett material gärna drar ihop sig något.

När man tar av och på sig skorna ska man också vara varsam med bakkappan. Vid påtagning bör man alltid använda ett skohorn, så länge skorna inte har snörning som kan lossas så mycket att foten väldigt enkelt går i. När man sedan tar av sig skorna bör man aldrig göra detta genom att trycka ned bakkappan med den andra foten.

Skovård blir också ett viktigt ämne. Igen är det oftast skinnskorna som får fokusen eftersom skinn är ett så pass levande material. Bäst är att satsa på en ordentlig uppsättning som inte bara kan rengöra skorna utan även återfukta och ge dem ett bra skydd mot smuts.

Har man dock skor av mocka eller nubuck är det viktigt att inte försöka behandla dessa med skokräm som man gör med skinnskor. Dessa material bör istället borstas med en mockaborste och sedan sprayas med en pigmenterad impregneringsspray.

Impregnering är dock något som inte bara är bra för skinnskor, mocka och nubuck. Det finns även bra anledning till att impregnera sina sneakers. Detta är helt enkelt något som hjälper alla möjliga typer av skor att hålla bättre.

Det kan också vara värt att tänka på hur man behandlar skosnörena. När det handlar om lite högre skor har de ofta hakar eller liknande som man fäster skosnörena kring när man knyter åt dem. För att inte slita onödigt dem är det bättre att dra åt innan man hakar på dem istället för efter.

Detta kommer ju dock inte förhindra att skosnörena slits på i längden, men det kommer åtminstone inte att ske lika snabbt. När de väl börjar se lite slitna ut kostar det ju inte mycket att byta ut dem mot ett par nya. Man kan dessutom titta på lite häftiga färger om man känner att spexa till det något och skapa en lite mer personlig stil.